FrieslandCampina wist de winst in het eerste halfjaar fors op te krikken, waardoor het meer geld kon uitkeren aan de leden, de melkveehouders. Maar vanwege de lage melkprijs, is het een druppel op een gloeiende plaat.

“Interimuitkering aan leden-melkveehouders stijgt met 145 procent (…) winst stijgt met 85 procent”, kopt FrieslandCampina boven het persbericht met de cijfers over het eerste halfjaar van 2015.

Als je niet verder zou lezen, zou je denken dat de bomen voor de leden van de coöperatie – 80 procent van de Nederlandse de melkveehouders- tot in de hemel groeien. Niets is echter minder waar.

De cijfers van FrieslandCampina zijn op zich prima. De winst steeg fors — dankzij de lage euro — met 85 procent tot 192 miljoen euro. Ook wist het bedrijf hogere marges te behalen op onder meer kaas en babyvoeding. FrieslandCampina betaalde namelijk fors minder voor melk, maar hoefde dit bij de eindproducten niet door te berekenen.

De leden van FrieslandCampina krijgen daardoor nu iets meer dan 2,00 euro dividend per 100 liter geleverde melk. In 2014 kregen de boeren over dezelfde periode maar 83 cent dividend.

Melkprijs onder de kostprijs

Het probleem voor de boeren zit hem in de melkprijs. Door het opheffen van de melkquota op 1 april dit jaar, mogen melkveehouders zoveel produceren als ze willen. Veel melkveehouders hebben fors geïnvesteerd en de productie opgevoerd, waardoor de melkprijs fors is gedaald.

In de eerste helft van 2014 kregen de boeren nog bijna 44 euro per 100 kilo, maar afgelopen jaar was dat gemiddeld iets meer dan 31 euro (melkprijs is in kilo's; een liter melk weegt 1030 gram, red.).

Het kost ongeveer 36 euro om 100 kilo melk te produceren. De garantieprijs, dat is de basisprijs voor melk die de coöperatie afgeeft, was afgelopen half jaar ietsje meer dan 31 euro. Zelfs als je rekening houdt met toeslagen als weidetoeslag (1 euro) of de toeslag voor biologische melk (4,10 euro) maken de boeren verlies.

En er komt meer ellende op de boeren af...

Inmiddels is de garantieprijs in augustus gedaald tot 28,50 per honderd kilo. Daarnaast is de vraag of FrieslandCampina het dividend kan blijven opschroeven. Het aanbod van melk blijft groeien, maar de vraag stokt. Rusland blijft voorlopig dicht voor kaas. En in China, de motor achter de forse winsten op babyvoeding, gaat het ook stroever.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl